Vodka a něcoo ní

Za domovinu vodky bychom pravděpodobně bez delší úvahy označili Rusko, Finsko nebo Švédsko. Pravda je ta, že není přesně známo, kde se vodka objevila poprvé. Každý z národů obývajících tyto země samozřejmě označuje za domovinu vodky svou zemi. Každý z národů obývajících tyto země samozřejmě označuje za domovinu vodky svou zemi. K nim se ještě přidávají Poláci, a určit tedy, kde se vodka skutečně vzala, není snadné. První historicky doložené zmínky o vodce však umisťujeme do Ruska s datací někdy ve 14. století.

Zajímavé je, že až do 18. století měly vodky kolem 20% alkoholu, což se oproti dnešním běžným 40% zdá poněkud málo.

Vodka je druh alkoholického nápoje obsahující obvykle 35–70 % alkoholu (nejčastější je 40%). Vodka je většinou čiré barvy, výrazně alkoholické chuti.

Většinou se konzumuje čistá (zpravidla chlazená). Často je také používáná v koktejlech (například Screwdriver, Yorsh, Bloody Mary, Sex on the Beach či Long Island Iced Tea). Vodka se tradičně vyrábí z obilí, ale základní surovinou mohou být i brambory, cukrová řepa, vinná réva či rýže. Výrobní postup má několik fází, mezi které patří kvašení, destilace, filtrace a ředění.

Kromě čisté vodky existuje řada ochucených vodek, které bývají jemnější. Mezi nejčastější příchutě patří jablko, broskev, švestka, višeň nebo meloun.