Vegetariánem snadno a rychle

Stránku spravuje: Julie Mabel Krsová

Co je vegetariánství: Vegetariánství je způsob lidského stravování, kdy je z jídelníčku vyloučeno maso a to sice: červené maso, drůbež, mořské plody a maso z jiných živočichů. Může zahrnovat i vyloučení dalších produktů z porážky zvířat jako jsou vnitřní orgány, kůže a kožní deriváty

Důvody:

K vegetariánství se lidé hlásí z různých důvodů. Mnoho lidí nejí maso z etických důvodů, z úcty ke zvířatům, která vnímají bolest a stres. Tyto etické motivace uzákoňují různá náboženská vyznání, stejně jako jsou stanoveny různými obránci práv zvířat. Další motivace pro vegetariánství souvisí se zdravím a s ekologickými, kulturními, estetickými, ekonomickými nebo osobními preferencemi.

Dějiny:

Nejstarší záznam o vegetariánství pochází již ze 7. století před naším letopočtem; jasné vyjádření ideje nezabíjení zvířat se objevilo v souvislosti s odklonem od védského náboženství k hinduismu a buddhismu, který vštěpoval toleranci vůči všem živým bytostem. V indické kultuře byla (bezmasá) strava úzce spojena s myšlenkou nenásilí ke zvířatům (nazývané v Indii ahinsá) a byla podporována náboženskými skupinami a filozofy. Starověké indické dílo Tirukkural výslovně a jednoznačně klade důraz na vegetariánství a nezabíjení. Dvacátá šestá kapitola Tirukkuralu se od dvojverší 251 až po 260 zabývá výhradně vegetariánstvím. Význam lékařský nebo jako očistný rituál mělo vegetariánství mezi Řeky, starověkými Egypťany a dalšími.