Guacamole (Pokrm)

Michaela Loukotová

Guacamole je avokádový pokrm, který pochází od Aztéků. Slovo guacamole pochází ze slova „ahuacamolli“ z jazyka nahuatl, což v překladu znamená „avokádová salsa“. Používá se jako pomazánka a jako přísada k dalším jídlům. Dnes je populární součástí kuchyně nejen v Mexiku a v USA, ale i v dalších zemích světa. Guacamole má v samotném Mexiku různé regionální podoby. Tradiční příprava spočívá v rozmačkání dužniny avokáda v hmoždíři a přidání mořské soli, rajčat, citrónové šťávy a čili. Recepty na guacamole často zahrnují také cibuli, česnek, pepř, jogurt, smetanu, majonézu, koriandr či bazalku apod. Kyselina askorbová v citronové šťávě zabraňuje oxidaci dipu a tím nežádoucímu zhnědnutí, jaké je známo třeba u jablek.