Tvorba webových stránek

Vytvoření webového formuláře ... krok1 (7.2.)


Úvod

Co je to webová stránka

Webová stránka je informační dokument, který se zobrazuje v aplikaci zvané webový klient (Firefox, Chrome, Opera, Explorer, ...). Dokument je psaný ve značkovacím jazyce HTML a kromě textu a obrázků obsahuje také odkazy na jiné dokumenty. Webový klient tento dokument získá od webového serveru (apache, iis, ...), který trvale běží na nějaké adrese v Internetu.

Struktura HTML dokumentu

Celý html dokument je uzavřen do párového tagu <html>. Skládá se z hlavičky a těla. V hlavičce jsou uvedeny různé informace o stránce, např. kdo stránku vytvořil, jeké používá kódování českých znaků, jaká jsou na stránce klíčová slova pro internetové vyhledávače apod.

Tělo určuje obsah dokumentu, který je rozdělen do odstavců textu a ty jsou nadepsány nadpisy. Nadpisy mají různé úrovně, nadpis nejvyšší úrovně se zpravidla na stránce vyskytuje jen jednou na začátku. Úrovní nadpisů může být až šest.

Význam některých html značek

značkaP/Nvýznam
<html> P ohraničuje celý html dokument
<head> P hlavička dokumentu
<body> P tělo dokumentu
<p> P odstavec
html    P    ohraničuje celý html dokument
head    P    hlavička dokumentu
body    P    tělo dokumentu
p       P    odstavec
br      N    odřádkování
hr      N    vodorovná čára

Odkazy

Jak se dělá odkaz

ÚKOL 18.10.2023
čas: 30 minut

Příklady odkazů

Odkaz na portál seznam.cz
Odkaz na jeden článek na serveru sport.cz
Odkaz na pokusný dokument, který je ve stejné složce
Odkaz na dlooouhý dokument, který je ve stejné složce
Odkaz na první kapitolu dlouhého dokumentu
Odkaz na poslední kapitolu dlouhého dokumentu
Tento dokument se otevře v novém okně
Tento dokument se otevře v novém okně
Tento obrázek se otevře v okně s názvem holahola
Tento obrázek se otevře v okně s názvem holahola
Tento obrázek se otevře v okně s názvem holahola
webový formulář č.1
JavaScript: webový formulář č.1

Rozvržení webové stránky 1. (pomocí bloků div)
Rozvržení webové stránky 2. (webovou mřížkou)
RWD (Responsive web Design)


Obrázky

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nam sed tellus id magna elementum tincidunt. Maecenas sollicitudin. Cras elementum. Etiam dictum tincidunt diam. Phasellus faucibus molestie nisl. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Pellentesque ipsum. Nullam rhoncus aliquam metus. Integer tempor. Proin in tellus sit amet nibh dignissim sagittis.

Donec ipsum massa, ullamcorper in, auctor et, scelerisque sed, est. Donec iaculis gravida nulla. Nullam feugiat, turpis at pulvinar vulputate, erat libero tristique tellus, nec bibendum odio risus sit amet ante. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Maecenas libero. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Etiam ligula pede, sagittis quis, interdum ultricies, scelerisque eu. Maecenas aliquet accumsan leo. Nulla pulvinar eleifend sem. Sed ac dolor sit amet purus malesuada congue.


ragby

Stránku spravuje Pokusný Žák M2